İspanyollar ve şu soyadı mevzusu…
Türkiye’de biri isim ve soyismimi sorduğunda söylesem mi söylemesem mi diye bir, iki saniye duraksıyorum. Söylemeye karar verirsem bu sefer de hangisini söylesem derdi başlıyor… Sorun şu ki, benim iki ismim, iki de soyismim var. Tamam, İki soyisim olması normalde çok büyük bir problem değil çünkü günümüzde Türkiye’de kadınlar evlenince zaten kızlık soyadlarını da tutuyorlar genelde ve dolayısıyla bu durum çok da dikkat çekmiyor. Ancak benim iki tane İspanyol soyadım var ve bu işleri biraz karıştırıyor. Kısaltsam olmaz, hepsini söylesem sığmaz. Bir de duyunca insanların yüzünde oluşan acaba benimle dalga mı geçiyor ifadesi… Telefonda anlaşılmadığım için harf harf kodlamak zorunda olduğum zamanlar… Kartlara sığmadığı için yarıda kestikleri ad, soyadlarım ve ben… Evlenmek için belediyeye başvuru yapmaya gittiğimizde bana eşimin hangi soyadını almak isteyeceğimi sorarlar sanmıştım (çünkü İspanya’da normalde herkesin iki soyadı var, eşimin de öyle). Fakat öyle olmadı. Bana ikisini birden almam gerektiği söylendi. Neyse ki kızlık soyadımı bıraktım ve en azından böylece üç soyadı taşımaktan kurtuldum ve iki soyadına razı oldum. Şimdi bana en çok sorulan soru: İspanyolların adları neden bu kadar uzun? Ünlü aktör Javier Angel Encinas Bardem (kısaca Javier Bardem) gibi. Ünlü şarkıcı Enrique Miguel Iglesias Preysler gibi. Peki efsane ressam Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Ruiz y Picasso (kısaca Pablo Picasso)’ya ne demeli?! Bu kadar soyad nereden geliyor? İspanya’da ünlü ya da kraliyet ailesine mensup olmasalar da herkesin uzun isimleri var çünkü bizden ve dünyadaki çoğu ülkeden farklı bir soyadı kanunları var. Bu kanuna göre doğan bebekler hem annesinin hem babasının soyismini alıyor. Cinsiyet eşitliği, çok güzel, tamam… ama her doğan nesille beraber bu soyadları 2, 4, 8 olarak katlanarak mı gidiyor? Normal şartlarda, hayır. Bir örnekle izah edeyim. Diyelim ki şöyle bir çiftimiz var ve bir bebekleri oluyor. Baba: Antonio Jose Marin Sanchez
Anne: Maria Luisa Garcia Romero
Çocuk: Diego Julio Marin Garcia
Gördüğünüz gibi doğan bebek babasının ve annesinin ilk soyadını alıyor. Bebeğin toplamda yine iki soyadı oluyor ve soyadı kombinasyonu anne ve babasından farklı oluyor. Böylelikle kadınlar da kendi soyadlarından birini bebeğe vermiş ve soyadını devam ettirmiş oluyor. Güzel değil mi?
Peki kadınlar evlendiği zaman kızlık soyadları değişiyor mu? İki tane kendi soyadı üzerine iki tane de eşininkini mi alıyor? Neyse ki, hayır. Kadınlar evlendiği zaman soyadları hiçbir şekilde değişmiyor. Eşinin hiçbir soyadını almıyor. Herkes hayatı boyunca kendi ailesinden doğduğunda aldığı soyadları ile yaşıyor. Bu da güzel bence.
Fakat şöyle bir şey var. Herkesin ilk soyadı babasından aldığı soyadı. İkincisi de annesinden. Dolayısıyla bebek doğduğu zaman kadının da erkeğin de babasından almış olduğu soyadlar bebeğe veriliyor. Yani anneden alınan soyadlar bir yerde yok oluyor. Buna daha yaratıcı bir çözüm bulabilirlerdi belki.
Gördüğünüz gibi Türkiye ve İspanya’nın soyadı sistemleri çok farklı. Peki ben ve eşim hangisine tabiyiz? İkisine de! Şİmdi aklınızı biraz daha karıştırayım… :) Ben Türkiye’de resmi kayıtlarda iki İspanyol soyadımla biliniyorum ancak İspanya beni yalnızca kızlık soyadımla tanıyor. Sanki hiç soyadım değişmemiş gibi. Yani ülke değiştirdiğimde soyismim de değişiyor. Bizim gibi Türk-İspanyol bir çift olan arkadaşlarımın çocuklarının soyisimleri de ülke değiştirince değişiyormuş. Türkiye’de yalnızca babasının soyadları ile kayıtlılar, İspanya’da ise hem Türk hem İspanyol soyadına sahiplermiş. İşte böyle.
Her şey bir yana, ben aslında bu duruma alıştım. Hatta seviyorum, çünkü duydukları zaman tanımadığım insanların yüzünde bile bir gülümseme oluşuyor, bir sohbet konusu oluyor. Sonra yine başa dönüyoruz. “Sahi ya, İspanyolların neden bu kadar uzun isimleri var?”
¡Adios!
Not: İspanyol düğünlerinde neler dönüyor merak ediyorsanız buraya tıklayın! :)
Not - 2: Bir Türk'ün gözünden Türk ve İspanyol kültürleri arasındaki 6 fark nedir? Okumak için şuraya tıklayın!
コメント