İspanyolların en sevdiği tapa Croquetas: Pastırma ve beşamelli kroket tarifi
İspanyolların en sevdiği tapalardan biri “croquetas” yani kroketler. Bunları neredeyse bütün tapas barların menüsünde görebilirsiniz. Evlerde de İspanyol anneanne ve babaannelerden en çok yapması istenen yemek yine kroketler. Peki neden kroketler İspanya’da bu kadar seviliyor? Birincisi, bunlar bizim bildiğimiz sırf patates ya da peynirden yapılan kroketler değiller. Beşamel sos yapıp içine pastırma, küflü peynir ve mantar, tavuk, balık gibi malzemelerden birini karıştırıyorlar. Dolayısıyla içinin kıvamı bakımından bizimkilerden çok daha yumuşak ve lezzet bakımından da çok daha zengin bir tadı olmuş oluyor. İkincisi sebep ise, güzel, lezzetli ve kıvamı tutmuş kroket yapmak zor, dolayısıyla herkes yapamıyor. Bu yüzden genelde kroket yapmayı usta aşçılara bırakıyorlar.
Biz eşimle bu tarif için dana pastırma kullandık ve çok güzel oldu. Ama siz yukarda dediğim gibi, tavuk ya da peynirle mantar gibi farklı bir malzeme de kullanabilirsiniz. Bu arada, dikkat, bu tarif biraz uzun zaman alıyor. İdeali iki günde yapılması çünkü karışımı bir gece buzdolabında bekletmemiz gerekiyor (ama eğer sizin aceleniz var ise birkaç saat bekletebilirsiniz).
Eğer siz de bu dışı çıtır çıtır, içi ise ağızda eriyen inanılmaz lezzetli kroketleri denemek istiyorsanız, hemen tarifini veriyorum!
Malzemeler: (yaklaşık 25 kroket için)
(Karışımı için)
- 1 lt tam yağlı süt
- 3 yemek kaşığı un
- 1 adet büyük soğan
- 100-150 gr dana pastırma
- 50 gr tereyağı
- Zeytinyağı
- Karabiber ve tuz
(Kroketin dışı için)
- 2-3 adet yumurta
- 2 yemek kaşığı un
- öğütülmüş kuru ekmek
- kroketleri kızartmak için tereyağı
Yapımı:
Soğanı küçük küpler halinde doğrayın. Pastırmayı de aynı şekilde küçük küçük kesin. Bir tavaya biraz zeytinyağı dökün ve bunları orta ateşte kavurmaya başlayın. Üzerine az karabiber ve tuz ekleyin. Biraz kavurup ardından unu bir elekten geçirerek tavadaki karışıma ekleyin. Soğan ve pastırmalar tamamen un ile kaplanacak. Biraz kahverengileşince üzerine sütün yarısını ekliyoruz ve topaklanmaması için durmadan karıştırmaya başlıyoruz. Sütü ara ara karışıma eklemeye ve karıştırmaya devam ediyoruz. Karışım kaynamaya başlayınca içine tereyağını da ilave ediyoruz ve ocağın altını biraz kısıp karıştırmaya devam ediyoruz. Kalan sütü de bu noktada ilave edebilirsiniz. Bir süre sonra daha kıvamlı bir hal alan karşımı artık ocaktan alıp cam bir kaba soğuması için koyabilirsiniz (kıvamı ne çok akışkan ne de çok sert olacak). Yalnız bu karışımı soğuması için buzdolabına koymadan önce üzerini *karışıma değecek şekilde* streç film ile örtün. Streç filmin karışıma temas etmesi önemli çünkü bu şekilde kapatmazsanız üzerinde sonradan sert bir tabaka oluşuyor. Bu şekilde bir gece buzdolabında bekletiyoruz ama eğer sizin çok aceleniz varsa birkaç saat buzdolabında tutabilirsiniz.
Ertesi gün karışımı kroket haline getirmeye başlıyoruz! Önce soğuyan karışımı buzdolabından çıkarıp üstünü açıyoruz. Bir taraftan da 3 tane çukur tabak alıp birinin içine un, ötekinin içine yumurtaları, en sonuncusunun içine de öğütülmüş kuru ekmek kırıntılarını koyuyoruz. Kroketleri kızartmadan önce sırasıyla bunlara bulamamız gerekiyor.
İki kaşık yardımı ile (veya ellerinizle) karışımdan biraz alıp çiğ köfte şekline getirin. Sonra bu kroketi önce una bulayın. İyice bulandıktan sonra alıp yumurtalı kaba koyun ve bir güzel yumurtaya bulayın. En sonunda da ordan alıp ekmek kırıntılarının olduğu kaba koyup kırıntıya bulayın. Kroketiniz kızartılmaya hazır!
Hepsini bu şekilde yaptıktan sonra bir tencereye bol zeytinyağı koyup iyice ısınana kadar bekliyoruz. Yağ iyice kızınca kroketleri birer ikişer kızartmaya başlıyoruz. Yaklaşık birer dakika kızartmak yeterli olacaktır. Kroketleri üzerinde havlu kağıt olan bir tabağa koyarsanız fazla yağı da almış olursunuz. İşte, kroketleriniz hazır! Çok soğumadan içi yumuşakken yerseniz tam tadını alabilirsiniz (şu an size bunları anlatırken devamlı yutkunuyorum. Keşke şimdi olsa da yesem!)
YouTube kanalımızdaki kroket yapım videomuzu da buradan izleyebilirsiniz!
¡Buen provecho! Afiyet olsun!
Comments